När en skada skett läggs mycket fokus på ekonomiska aspekter: Vem som ska få ersättning, till vilken summa och vad blir kostnaden för återställning? Det är helt rimligt, men en annan sak som också är av stor vikt i skaderegleringsprocessen är den miljömässiga aspekten.
Bygg- och fastighetssektorn bidrar till dryg 20 procent av de totala växthusutsläppen i Sverige (Boverket.se). Det här visar vilket omfattande ansvar som vilar på aktörerna i denna industri när det kommer till val av material och metoder. För att bidra till minskade utsläpp krävs det att man gör medvetna val av hållbara tillvägagångssätt och produkter när man återställer skador. På PROO Skadeteknik värnar vi om miljön och bidrar med underlag som gör det enklare för de vi samarbetar med att fatta hållbara beslut. På vilket sätt?
En noggrant utförd skadebesiktning enligt PROO Skadetekniks standard innebär att den som har ansvar för återställningen ska få en tydlig bild av hur platsen där skadan skett ser ut. Genom att dokumentera både skriftligt och med foton kan huvudentreprenören lättare se om det finns något material som kan återvinnas. I många fall kan en del av komponenterna på platsen räddas och användas igen, istället för att rivas och bytas ut. Genom att arbeta på det här sättet kan både ekonomiska resurser sparas och miljöpåverkan minskas.
Vilket material man väljer påverkar i hög grad både kvaliteten och utsläppen i återställningsarbetet. Det finns ett brett utbud av miljövänliga produkter från en hållbar tillverkning. Med noga efterforskning på materialens egenskaper och ursprung kan välgrundade beslut fattas som dessutom bidrar till en mer hållbar bransch. Personalen på PROO Skadebesiktning strävar efter att ha ett miljötänk redan vid skadebesiktningen och i de material vi föreslår att en skada ska åtgärdas med.
Det är mycket att hålla reda på i en skaderegleringsprocess, därför vill vi genom vår kunskap och utbildning guida och ge förslag på hållbara lösningar som både gynnar våra samarbetspartners och miljön - det är vårt sätt att ta ansvar.